Pansiyonlar
Oteller Diyarı

Tarihinde ilk kez taştı: Ankara Çayı alarm veriyor

Gündem (AA) - Anadolu Ajansı | 23.07.2025 - 08:31, Güncelleme: 23.07.2025 - 08:35 41 kez okundu.
 

Tarihinde ilk kez taştı: Ankara Çayı alarm veriyor

Tarihinde ilk kez taştı: Ankara Çayı alarm veriyor
ANKARA-BHA Ankara’ya düşen her yağmur damlası, günün sonunda Ankara Çayı’na karışıyor. 18 Temmuz’da Ankara genelinde etkili olan sağanak yağış sonrası bu çay, ilk kez taştı. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdür Yardımcıları Oktay Başkaya ve Muhammed Ercan, taşkının ardından Ankara Çayı ve çevresinde kapsamlı incelemelerde bulundu. 24 köprü taşkın riski yaratıyor ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) ile birlikte yürütülen “Ankara Çayı Hidrolik Model Analizi” sonucunu kamuoyuyla paylaştı. Yapılan analizde, Ankara Çayı üzerinde yer alan 39 köprüden 24’ünün, köprü ayakları sebebiyle suyun akışını engellediği ve taşkınlara yol açtığı belirlendi. Ayrıca çayın mevcut kesitinin yüksek debili yağışları taşıyamadığı tespit edildi. ASKİ, bu kapsamda Ankara Çayı’nın genişletilmesi, derinleştirilmesi ve taşkın riskini artıran köprü ayaklarının yeniden tasarlanmasına yönelik projeleri tamamlamak üzere. DSİ ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğiyle başlatılan taşkın önleme projeleriyle, kalıcı çözüm hedefleniyor. “Keçiören 1984'ten bu yana kapsamlı altyapı görmedi” Yağışlardan en çok etkilenen ilçelerin başında gelen Keçiören’de yıllardır ihmal edilen altyapı sorununa dikkat çeken ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Oktay Başkaya, önemli bilgiler paylaştı: “Keçiören 1984’ten bu yana kapsamlı bir altyapı çalışması görmemiş. ASKİ 1987 yılında kuruldu ama bu tarihten 2019’a kadar ilçede yalnızca noktasal müdahaleler yapılmış. 1984’te yaklaşık 400 bin olan nüfus bugün 1 milyonu aştı. Ancak aynı altyapı sistemi 2019’a kadar kullanılmaya devam etti.” Başkaya, 2019’dan bu yana ilçede başlatılan altyapı seferberliğini ise şöyle özetledi: “Son 6 yılda sadece Keçiören’e 164 kilometre yeni hat döşendi, 84 noktada büyük ölçekli ızgaralar yapıldı, 700’ün üzerinde küçük ızgara inşa edildi. Karşılaştırıldığında, 2014-2019 yılları arasında yalnızca 94 kilometre hat yapılabilmişti. 2024 itibarıyla sadece Keçiören’de yürütülen altyapı projelerinin toplam ihale bedeli 2 milyar TL’yi aştı.”
Tarihinde ilk kez taştı: Ankara Çayı alarm veriyor

ANKARA-BHA

Ankara’ya düşen her yağmur damlası, günün sonunda Ankara Çayı’na karışıyor. 18 Temmuz’da Ankara genelinde etkili olan sağanak yağış sonrası bu çay, ilk kez taştı.

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdür Yardımcıları Oktay Başkaya ve Muhammed Ercan, taşkının ardından Ankara Çayı ve çevresinde kapsamlı incelemelerde bulundu.

24 köprü taşkın riski yaratıyor

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) ile birlikte yürütülen “ Ankara Çayı Hidrolik Model Analizi” sonucunu kamuoyuyla paylaştı.

Yapılan analizde, Ankara Çayı üzerinde yer alan 39 köprüden 24’ünün, köprü ayakları sebebiyle suyun akışını engellediği ve taşkınlara yol açtığı belirlendi. Ayrıca çayın mevcut kesitinin yüksek debili yağışları taşıyamadığı tespit edildi.

ASKİ, bu kapsamda Ankara Çayı’nın genişletilmesi, derinleştirilmesi ve taşkın riskini artıran köprü ayaklarının yeniden tasarlanmasına yönelik projeleri tamamlamak üzere. DSİ ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğiyle başlatılan taşkın önleme projeleriyle, kalıcı çözüm hedefleniyor.

“Keçiören 1984'ten bu yana kapsamlı altyapı görmedi”

Yağışlardan en çok etkilenen ilçelerin başında gelen Keçiören’de yıllardır ihmal edilen altyapı sorununa dikkat çeken ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Oktay Başkaya, önemli bilgiler paylaştı:

“Keçiören 1984’ten bu yana kapsamlı bir altyapı çalışması görmemiş. ASKİ 1987 yılında kuruldu ama bu tarihten 2019’a kadar ilçede yalnızca noktasal müdahaleler yapılmış. 1984’te yaklaşık 400 bin olan nüfus bugün 1 milyonu aştı. Ancak aynı altyapı sistemi 2019’a kadar kullanılmaya devam etti.”

Başkaya, 2019’dan bu yana ilçede başlatılan altyapı seferberliğini ise şöyle özetledi:

“Son 6 yılda sadece Keçiören’e 164 kilometre yeni hat döşendi, 84 noktada büyük ölçekli ızgaralar yapıldı, 700’ün üzerinde küçük ızgara inşa edildi. Karşılaştırıldığında, 2014-2019 yılları arasında yalnızca 94 kilometre hat yapılabilmişti. 2024 itibarıyla sadece Keçiören’de yürütülen altyapı projelerinin toplam ihale bedeli 2 milyar TL’yi aştı.”

Ankara HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sanalantalya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.